AKTIVITETER
VÄLJ DINA AKTIVITETER
Älgmatning/guidning
Var med på vår huvudaktivitet med guidad älgmatning
Faktaskog
Utforska Fact forest och lär dig cool älgfakta.
Vandringar
Gå själv på vandringarna runt älgparken.
ÄLGMATNING/GUIDING
Vi har många aktiviteter men vår huvudaktivitet är de guidade älgmatningarna, där du kan komma nära älgen.
ÄLGMATNING/GUIDING
Vad du kan förvänta dig av en utfodring
När älgarna äter har du de bästa möjligheterna att se dessa fantastiska djur. Träffa våra älgar. Älgarna serveras grenar, kvistar eller snacks beroende på vad älgskötaren bestämmer att de ska ha på menyn. Utfodringen pågår vanligtvis i 30-40 minuter. Utfodringsområdet är ett mindre område nära butiken/huset, vilket gör det otroligt lättillgängligt med rullstol och ger dig utmärkta fotomöjligheter. Älgarna bestämmer själva när de vill gå in i matningsområdet. Därför kan antalet älgar variera.
När du besöker oss är det inte alltid helt säkert att du får möjlighet att mata och klappa våra älgar. Detta beror på antalet gäster som deltar i utfodringen och även på antalet hungriga älgar under den specifika utfodringen eller dagen. Vi gör dock vårt bästa för att göra detta möjligt.
Observera att vi för närvarande har många yngre/små älgar.
Stigar
Det finns några offentliga stigar runt älgparken. Dessa kan startas från parkeringen och kräver ingen biljett. Det är dock mycket svårt att se älgar på dessa stigar på grund av det stora området och den täta skogen. Det bästa området att se dem i är i utfodringsområdet.
Tid: 1 timme
Språk: Engelska
Vi har älgmat (kvistar, potatis eller vad som finns på älgmenyn denna matning)
NOTERA! Matningen sker vid specifika tider och när älgen har ätit lägger de ner och smälter maten.
NATUR GUIDING
Utforska våra nya naturguider runt älgparken i den vackra svenska naturen med information om lokalhistoria, vilda djur och växter, hållbarhet och naturligtvis älg.
NATURGUIDNING: DEN NYFIKNE
Är du nyfiken på naturen? Vi bjuder dig att följa med på en guidad vandring på 1 timme som tar dig runt vår älgpark. Vi vandrar förbi en forntida grav, den lugna sjön ”Skogens öga” och uppför de branta backarna till en naturskön plats. Guiden kommer att informera om lokal historia, vilda djur, flora, hållbarhet och älgar på små hållplatser på vägen. Barn är mycket välkomna på naturguider, men vi rekommenderar en 1 timmars ”nyfiken” guiding om de är under 10 år.
- Forntida gravhög
- Skogens öga sjö
- Naturskön plats på brant kulle
Tid: 1 timme
Length: 2,5 km
Terräng: 3 av 5
Quiz tillgängligt (hämtas i receptionen)
KIDS NATURE GUIDING GAME
We welcome all curious kids on a 45-60 min. hour walk (1,5 km) with a nature game. The walk is on kid-friendly terrain (but adults must join for safety) and will encourage exploration of the forest. Kids of all ages are welcome and the game kit is available in level 1 (0-8 years) and 2 (9-13 years). The nature game kit is handed to all participants at the start of the walk. The game is a finding nature’s treasure game where you get different points for different items found, seen or heard on the walk.
- Forntida gravhög
- Skogens öga sjö
Time: 45-60 min.
Length: 1,5 km
Terräng: 2 av 5
BRA ATT VETA OM NATUR GUIDING
- Språk: Engelska är standardspråket på grund av olika nationaliteter men det är också möjligt med danska / lite svenska (Naturguiden är dansk).
- Barn: Barn är mycket välkomna på naturguidningarna, men vi rekommenderar en 1 timmars ”nyfiken” guidning om de är under 10 år. Barn under 14 år kan inte delta i naturguider utan vårdnadshavare.
- Skor: Bra skor rekommenderas för båda vandringar men vanliga skor fungerar för 1 timmes ”nyfiken” guiding. Ta med torra strumpor och vattentäta skor för 2 timmars vandring om möjligt.
- Barnvagnar: Vi rekommenderar inte barnvagnar på någon av vandringarna på grund av branta backar.
NOTERA! Naturguidning är en separat aktivitet och ingår ej i älgguidningen. Naturguidningar måste bokas i förväg.
FAKTASKOG
Är du fortfarande nyfiken på älgar? Du kan läsa och titta på älgfakta ivår lilla faktaskog 100 meter från älgens matningsområde.
Faktaskog är skapad med naturen i åtanke. Den har fem informationsstationer där du kan testa din kunskap om älgar och lära dig mer om specifika ämnen inklusive kost, parning, spår, horn och bajs.
Vet du hur mycket en älg kan äta varje dag eller hur älgspår ser ut så att du kan se dem i naturen? Hur ser älg bajs ut och hur mycket kan älgar bajsa varje dag? Du får alla svar i faktaskog! Det finns också ett häftigt faktaträd fullt av älgfakta.
NOTERA! STÄNGD TILLS 15/3! Faktaskog tillverkas på svenska och engelska. Hjälp oss ta hand om faktaskogen och korsa inte repen eller rör vid föremålen förutom den stora älgmatpåsen.
HITTA I SKOGEN
Utforska gärna vår natur och omgivande områden och hitta många läckra bär och svampar i skogen.
Låt dina instinkter och nyfikenhet ta över och guida dig genom vår närliggande natur som erbjuder många olika pärlor. Hela parken och området runt är täckt av ett tjockt och tätt lager av blåbärbuskar och du är välkommen att plocka några och smaka på de fantastiska bären. Vi har också mindre områden med lingonbär, som är ett berömt svenskt bär som lingonsylt görs på och som passar perfekt till ”Köttbullar”. Du kan också hitta mer sällsynta bär såsom hjortron om du tar en promenad runt parken. Det är också möjligt att hitta olika svampar i skogen.
NOTERA! Hitta mat i naturen är på egen risk. Det är ditt ansvar att veta vad man ska välja och vad man ska lämna och om du är osäker kan du söka efter information innan du väljer fel. Hjälp oss att hålla vår natur hälsosam med omsorg och respekt för naturen så att den kan växa igen för nästa säsong. Ta inte växter med hela rötter eller grenar.
Vilda djur runt vår park
. . Som djurälskare vårdar vi djurlivet i och runt vår park. Vi har ett urval av identifierade, typiska svenska djur som om du har tur kan upptäcka, men det finns ingen garanti. Om du vill få en chans att se vilda djur, föreslår vi att du besöker vår park under lågsäsong eftersom de flesta vilda djur är blyga och det vistas fler folk i parken under högsäsong. Vänligen meddela oss om du ser andra djur eller arter så att vi kan uppdatera vår lista!
Ekorre
Vi har ett par ekorrar som bor i parken och runt huset. Vår favoritekorre är Mimi, som vi har känt sedan hon var barn. Vi matar ekorrar på deras ekorrbuffé.
Rådjur
Vi ser många rådjursspår i vår park och de vandrar ofta nära älgstaketet. Vi undrar om de har ett familjemöte med sina släktingar.
Röd räv
Den röda räven smyger sig ibland in i älgareservatet. Älgarna gillar inte rävar men räven utgör inget hot. Vi vet alltid när vi har en lömsk gäst.
Vilda älgar
Vi har ett par vilda älgar som går runt parken och ibland inne i besökarområdet under natten. Vi har bevittnat vår älg Molly och en vild kviga ha ett möte.
Rödhake (europeisk)
Det här är vår sötaste fågel med sin mycket runda form och sitt prickiga röda bröst. Rödhake är en nyfiken fågel som gillar att söka marken efter maskar som gör trädgårdsarbete eller när älgen gräver hål.
Spillkråka
Vår spillkråka (hackspett) är mycket aktiv och älskar vårt stora ek vid huset. Vi hör ofta hur det hakar i trädet. Om du vet vad du ska leta efter kan du upptäcka det men det gömmer sig bra under grenarna.
Nötväcka
En av de roligaste småfåglar i parken är nötväcka med sin ”Bandidos” utseende. Den kan äta när den går ner från träd, och är bra på att klättra och den stjäl alltid från den läckra ekorrbuffén.
Hare
Det är inte konstigt att vi har små besökare som haren tack vare det täta skogsområdet som skyddar den från luftburna rovdjur. Vårt urval av vit vildklöver, gräs och många maskrosor är god mat åt haren!
Blåmes
En färgstark liten fågel med blått huvud och blå fjädrar medan det gula bröstet står i vacker kontrast. Den äter främst insekter men är nyfiken och intelligent nog att lära sig och anpassa sig till nya födokällor.
Dvärgvessla
Denna söta, lilla vessla har en smal och lång kropp. Den äter mus, små gnagare och fågelägg. Vi har ett par som bor under våra redskapsbodar och de tittar nyfiket ut och hälsar.
Vildsvin
Bakom vår älgpark finns en stor skog där det finns aktiva vildsvin. De lämnar spår som grävning i marken och stora bajsar! Vildsvinen anses vara skygga men farliga om man stöter på dem.
Kattugla
Sveriges vanligaste uggla har också visat sig här i vår park. Den var faktiskt ganska nyfiken och flög in i vår butik och satt på en uppstoppad bäver i flera timmar. Vi räddade den säkert och släppte ut den i naturen.
VANDRINGAR
Det finns två olika offentliga vandringar i området. Välj mellan dem eller kombinera dem för en längre vandring. Se våra kartor runt parken eller nedan och tveka inte att be vår personal om mer information om vandringarna.
"Promenad runt" (The walk around)
Njut av en fantastisk promenad runt vårt 10 hektar stora älgskogsområde.
Utforska den lugnande naturen och se den vackra utsikten från den natursköna platsen på toppen av det lilla berget. Njut av den stora variationen i naturen, från tallskogar till öppna områden med ljung, blommor och mossa. Var medveten om branta kullar på denna vandring.
Tid: 30-40 minuter
Längd: 1,5 km (enkel väg)
Terräng: 3 av 5
"Skogens öga"
Skogens öga är en promenad till en sjö omgiven av klippor.
Sjön erbjuder en mycket lugn atmosfär tack vare sin runda form helt täckt av träd och kullar. Gå igenom en orörd natur på väg till sjön. Var medveten om klippor på vägen.
Tid: 50-60 minuter
Längd: 2,4 km (fram och tillbaka)
Terräng: 2 av 5
TRESTICKLAN NATIONAL PARK
Tresticklan är det största väglösa och obebodda skogsområdet i södra Sverige.
Cirka 20 minuter från vår älgpark ligger Tresticklan National Park. Med en yta på 30 kvadratkilometer är nationalparken det största väglösa och obebodda skogsområdet i södra Sverige. Det är en fantastisk naturupplevelse och vi rekommenderar starkt att du planerar att kombinera ett besök i vår park med denna underbara nationalpark. Det finns olika vandringar och ingångar, men oavsett vart du går garanterar vi dig att du kommer att trivas!