Klimatförändringar

KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Människor och vilda djur står inför nya utmaningar för överlevnad på grund av klimatförändringar.

Mer frekvent och intensiv torka, stormar, värmeböljor, stigande havsnivåer, smältande glaciärer och värmande hav kan direkt skada djur, förstöra de platser de bor och orsaka kaos på människors försörjning och samhällen.

 

Hur är det med skogens konung?

Älgar står inför ett tredubbelt hot med vårat förändrade klimat. 

 

Älgar är kallt klimat djur och deras biologi har skapat dem med en dubbel päls som gör att dem trivs i kalla temperaturer. Sverige har den fjärde största älgpopulationen i världen tack vare vårt kalla klimat och stora orörda vildmark. Men den totala älgpopulationen minskar tyvärr över hela världen.

Även om älgar har ett bra liv i Sverige börjar de möta okända utmaningar. Ökande temperaturer med korta vintrar, förändrade livsmiljöer och ökad dödlighet på grund av explosionen av parasitpopulationer och deras sjukdomar kan göra det mycket svårt att upprätthålla en livskraftig älgpopulation i framtiden. Global uppvärmning och högre temperaturer leder till värmestress då älgar i regel bara tål upp till 24 grader innan de överhettas under deras tjocka päls.

 
IMG_4109
143241331_427360178578553_3433596615137146483_n

Älgpopulationen över hela världen

I mer än 30 år har älgpopulationen minskat i USA och de senaste tio åren i Sverige. 

 

Europas älgpopulation och arktiska älgar är lyckligtvis överlag stabila för tillfället. En en gång vanlig typ av älg som kallades kaukasiska älgen som utrotades i början av 1900-talet på grund av förlust av livsmiljö och överjakt. I Mongoliet och Kina drevs överjakt som nästan utrotade älgen helt också i dessa områden. Medan rovdjur, vargar och björnar kan kategoriseras som en mer naturlig dödsorsak, finns det också andra orsaker som klimatförändringar som 97% av klimatforskare håller med om är mänsklighetens fel. Klimatförändringar och global uppvärmning resulterar i ökade temperaturer och bättre förhållanden för vissa parasiter som hjärnmask och särskilt blodtörstiga fästingar.

Älgar och fästingar

Vinterfästingen är älgens värsta mardröm. Fästingen fäster till en värd och en kvinnlig fästing kan lägga 3000 ägg under en säsong. 

 

Vinter fästingen har oftast svårt att överleva vintern men den ökade temperaturer och mildare vintrar kan populationen frodas. Älgar med tunga fästinfektioner kommer att gnugga av pälsen ner till huden för att försöka få bort fästingarna, vilket får dem att se vita ut. Lokalbefolkningen kallar dem för spökälg. Studier visar att en älg kan ha i genomsnitt 40000 fästingar. Den högsta rapporterade mängden var på en kalv som dog av anemi på grund av 100000 fästingar som sugit bort allt blod. Fästingar kan suga en farligt stor mängd blod från 200 till 600 gånger deras kroppsvikt. Fästingar sprider infektioner genom deras saliv och dödliga sjukdomar som borelia och TBE. 

tick-2371782_1280

En grönare framtid

Vi arbetar för att införa hållbara och gröna val i så många aspekter av vår park som möjligt.

 

Vi vill öka medvetenheten om vad som händer i världen och med våra djur, särskilt älgarna. Vi försöker skapa en biodiverserad älgpark genom att attrahera och ta hand om närliggande djurliv med mat och livsmiljöer. Att mata våra små, lokala fåglar hjälper den vackra symbiosen mellan älgar och fåglar. Fåglarna äter parasiterna direkt från älgens päls vilket hjälper till att hålla antalet parasiter nere.  

Vi hoppas kunna säkra våra älgkalvar en miljöstabil framtid eftersom naturens utveckling och anpassning inte kan hålla jämna steg med människors förmåga att påverka klimatet negativt. Vi kämpar för en ljusare framtid för älgen.

 

103961343_266479447891508_3563030499400076900_n

Våra älgar under en kall vinter

I denna lilla slow motion-video kan du träffa Helga, Hilda och Zlatan under ett kraftigt snöfall. Du kan se detaljerna i deras rörelser och hur majestätiska älgarna verkligen är!

Hur kan du hjälpa?

Många av våra vänliga gäster frågar oss ofta hur de kan hjälpa oss i vårt arbete och att hjälpa älgen. 

Du kan lära dig mer om vår natur, vilda djur och hur allt är kopplat genom vår naturguide. Följ med på en respektfull och informativ promenad!  

Vi säljer miljövänliga produkter i vår butik och onlinebutik för att uppmuntra människor att handla grönare och förstå den positiva påverkan de kan lämna.

Att ändra vanor kan vara svårt men vi lovar dig att det är lättare än att få tillbaka naturen när den är borta. Det finns många både stora och små idéer i länken nedan.

Du kan planera ditt besök i vår park med en grönare transportmetod som att ta tåget eller kanske hyra en elbil om du kommer från utlandet. 

sv_SESwedish